deze site wordt verzorgd door: tuinsites.nl wroeten.nl
suggesties van google:

Stadskweektuin Haarlem

Haarlem - Noord Holland

print
Naam
Stadskweektuin Haarlem
Adres
Kleverlaan 9
PC/Plaats
2023 JC Haarlem
Telefoon
023-5114702
E-mail
Website

Locatie Stadskweektuin Haarlem

Beschrijving Stadskweektuin Haarlem

Stadskweektuin HaarlemLeonard Springer, een bekende tuinarchitect uit het begin van de 20e eeuw, heeft de Stadskweektuin tussen 1910 en 1912 aangelegd. In de Stadskweektuin groeien vele soorten inheemse en exotische planten en bomen.

De tuin bevat een rijke stinzeflora. De Stadskweektuin wordt veel gebruikt voor het geven van educatieve lessen aan scholen, tuinclubs en anderen die interesse hebben in alles wat groeit en bloeit, daarnaast is de tuin toegankelijk voor publiek.

Ruïne Huis Ter Kleef
In de Stadskweektuin ligt de ruïne van het vroegere Huis Ter Kleef. Tijdens het beleg van Haarlem in 1572-1573 was dit het hoofdkwartier van de Spanjaarden. Na het beleg besloot de Spaanse bevelvoerder Don Frederik het Huis Ter Kleef op te blazen. Hij wilde hiermee voorkomen dat de Geuzen het kasteel zouden gebruiken als uitvalsbasis om de stad te heroveren op de Spanjaarden. Van het kasteel is nu nog weinig te zien aangezien de ruïne onder een beschermende zandlaag ligt waarop beplanting is aangebracht.

Torentje Ter Kleef
Het Torentje Ter Kleef dateert uit de 16e eeuw. Het gebouw was oorspronkelijk een kaatsbaan. Later werd het een boerderij. In het begin van de 20e eeuw werd in dit gebouw het kantoor van de kweektuin gevestigd. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als kantine voor de medewerkers van de gemeente. In de avonduren maken natuur- en milieuorganisaties er gebruik van.

Gemeentelijke kwekerij
In 1910 vestigde de gemeente een gemeentelijke kwekerij aan de Kleverlaan: de Stadskweektuin. Na een reorganisatie in 2005 zijn de activiteiten van deze kwekerij voor een groot deel beëindigd.

Dierenweide
In de Stadskweektuin is ook een dierenweide aanwezig met geiten, konijnen, kippen, pauwen en een kleine volière.

Speeltuintje
Voor de kleuters is er naast de dierenweide een klein speeltuintje met een glijbaan en wiptoestelletjes.

Tropische kas
Hier groeien vele bloeiende tropische planten zoals citrus- en bananenbomen, exotische plantensoorten, schildpaddenvijver en cactustuin met metershoge cactussen.

Locatie en Openingstijden
U vindt de Stadskweektuin aan de Kleverlaan 9 in Haarlem-Noord.

De Stadskweektuin is van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.30 - 17.00 uur. Op zaterdag en zondag gelden er andere openingstijden: van 1 april t/m 30 september: 10.00 - 19.30 uur; van 1 oktober t/m 31 maart: 10.00 - 17.00 uur.

De tropische kassen zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.30 - 16.00 uur, op zaterdag en zondag zijn de kassen gesloten voor publiek.

Opmerking

Hoewel we ons best doen alle informatie op deze site correct en up-to-date te houden, kan het voorkomen dat een activiteit niet (langer) plaatsvindt of een locatie niet meer te bezoeken is. We raden u daarom aan om, indien mogelijk, de informatie via telefoon, e-mail of website te verifiëren.

Activiteiten bij Stadskweektuin Haarlem

  • Geen activiteiten bekend

In de nabije omgeving van Stadskweektuin Haarlem vindt u ook: