deze site wordt verzorgd door: tuinsites.nl wroeten.nl
suggesties van google:

Streekcentrum Ooievaarsdorp

Groot Ammers - Zuid Holland

print
Naam
Streekcentrum Ooievaarsdorp
Adres
Wilgenweg 3
PC/Plaats
2964 AM Groot Ammers
Telefoon
0184-602616
E-mail
Website

Locatie Streekcentrum Ooievaarsdorp

Beschrijving Streekcentrum Ooievaarsdorp

De Stichting Erfgoedgewassen doet onderzoek naar oude gewassen die eeuwen door onze voorouders gebruikt zijn voor hun dagelijks voedsel. Ze probeert de soorten te bewaren voor de toekomst. Daarbij houden we ons dit eerste jaar voornamelijk bezig met oude tomatenrassen.
Door de hybridisering en genetische modificatie van de tomaten dreigen veel oude gewassen te verdwijnen.

Oude tomatenrassen
Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben transport over grotere afstanden van groenten en fruit de grootschalige tuinbouw mogelijk gemaakt. De hedendaagse teelt van tomaten stelt andere eisen dan smaak. Behandeling, vervoer en uniformiteit zijn belangrijker geworden, evenals het uiterlijk. Bovendien zien zaadbedrijven hun soorten graag beschermd wat met de moderne technieken beter mogelijk is. Van de oude rassen kan iedereen zelf zaad produceren voor een volgend seizoen. Op die manier voorzag men zich vroeger van zaden. Misschien zien deze oude soorten er minder mooi uit dan moderne tomaten; ze zijn immers door onze voorouders voornamelijk geselecteerd en geteeld vanwege hun goede smaak.

Een stukje geschiedenis
Tomaten komen van oorsprong uit Zuid-Amerika en zijn door Columbus naar Europa gebracht. Reeds in 1554 worden ze beschreven: "Deze vreemde appels zijn rood en bleek geel", en in 1644 wordt bes chreven dat tomaten gegeten worden: "Sommigen eten deze appelen met peper en zout, gaar gemaakt".

Tomatentuin
Deze tomatentuin is het eerste project van de Stichting Erfgoedgewassen. De planten zijn op natuurlijke wijze opgekweekt (zonder extra verlichting) van voornamelijk biologische zaden. Er zijn meer zaden gezaaid dan nodig was voor tentoonstelling en studie, om zeker te zijn dat er genoeg planten zouden zijn. De planten die over zijn, zullen worden verkocht om het project betaalbaar te houden.

Tomaten kweken
Tomaten kunnen opgekweekt worden in de vensterbank, op het balkon, op het terras of in de tuin. In tegenstelling tot wat gedacht wordt, is een tomaat geen kasplant. Ze dienen enige bescherming tegen regen en vocht te krijgen. Iemand die gewone kamerplanten kan houden, is ook in staat zelf smakelijke tomaten te kweken. Men zal de volle smaak van de tomaten proeven die men uit vele vakantielanden herkent.
De tomatenplanten die nu geplant zijn op het veld in het Streekcentrum zijn ’vast ras’ soorten en komen uit vele landen, waaronder veel soorten uit Rusland en Oekraïne.

Verkoop tomatenzaden
Behalve de tomatenplanten verkoopt de stichting ook tomatenzaden en toont producten die bij het kleinschalig telen van tomaten van pas komen. De stichting bezit nu reeds tomatenzaden van meer dan 1000 oude rassen.

Tomatenfestival en openingstijden
Vanaf eind juli zullen de tomaten rijpen. Eind augustus/begin september organiseert de stichting een tomatenfestival. Daar kan kennis gemaakt worden met tomaten die echt naar tomaat smaken.

Het Streekcentrum is gevestigd in Groot Ammers aan de Wilgenweg 3 en is geopend van 10 tot 17 uur. (maandag gesloten).

Opmerking

Hoewel we ons best doen alle informatie op deze site correct en up-to-date te houden, kan het voorkomen dat een activiteit niet (langer) plaatsvindt of een locatie niet meer te bezoeken is. We raden u daarom aan om, indien mogelijk, de informatie via telefoon, e-mail of website te verifiëren.

Activiteiten bij Streekcentrum Ooievaarsdorp

  • Geen activiteiten bekend

In de nabije omgeving van Streekcentrum Ooievaarsdorp vindt u ook: