deze site wordt verzorgd door: tuinsites.nl wroeten.nl
suggesties van google:

Landgoed Twickel

Ambt-Delden - Overijssel

print
Naam
Landgoed Twickel
Adres
Twickelerlaan 7
PC/Plaats
7495 VG Ambt-Delden
Telefoon
074 - 376 10 20
E-mail
Website

Locatie Landgoed Twickel

Beschrijving Landgoed Twickel

Twickel heeft een geschiedenis van ruim 650 jaar. Het huidige kasteel is minder oud dan het landgoed. Het oudste deel stamt voor zover bekend uit de 16e eeuw. In de eeuwen erna werd het kasteel steeds verbouwd en uitgebreid. Voor het kasteel ligt een dubbele gracht.

Tussen de twee grachten is een groot voorplein met twee bouwhuizen. Het park en de tuinen van Twickel zijn toegankelijk. Het park is aangelegd in een landschappelijke stijl, maar er zijn sporen van oudere tuinstijlen te herkennen: lanen en haagbeuken uit de Barok en verhogingen in het terrein van een eind 19e eeuwse romantische aanleg.

Direct naast het kasteel ligt een tuin in Franse stijl. Deze tuin is echter pas in het begin van deze eeuw aangelegd. Centraal in de tuin ligt een oranjerie uit de eerste helft van de vorige eeuw. De oranjerie wordt nog steeds gebruikt: een half jaar - tot de komst van de IJsheiligen overwinteren de niet-vorstbestendige planten hier. Een aardig detail: de oudste oranjeboompjes uit de plantenverzameling van Twickel zijn al meer dan 300 jaar.Deze boompjes zijn afkomstig van het landgoed Oranjewoud, het vroegere bezit van de Oranjes.

Het park gaat geleidelijk over in de akkers en weilanden, de bossen en heidevelden van het uitgestrekte landgoed. Twickel strekt zich uit over meer dan 4000 hectare.

Een Twickelboerderij, in totaal zijn er ongeveer 150, is onmiddellijk te herkennen aan de zwart-witte luiken. Twickel bezit twee, nog compleet ingerichte en functionerende molens. De Noordmolen, een watermolen voor het persen van lijnzaad, en de Houtzaagmolen.

Opmerking

Hoewel we ons best doen alle informatie op deze site correct en up-to-date te houden, kan het voorkomen dat een activiteit niet (langer) plaatsvindt of een locatie niet meer te bezoeken is. We raden u daarom aan om, indien mogelijk, de informatie via telefoon, e-mail of website te verifiëren.

Activiteiten bij Landgoed Twickel

  • Geen activiteiten bekend