deze site wordt verzorgd door: tuinsites.nl wroeten.nl
suggesties van google:

Naar de bollen - Anton L. Koster

t/m 2018

print
Locatie
Plaats
Lisse
Provincie
Zuid Holland
Website

Naar de bollen - Anton L. Koster

Vanaf dit najaar staat Museum De Zwarte Tulp in Lisse in het teken van het werk van de schilder Anton L. Koster (1859 Terneuzen – 1937 Haarlem). De laatste uitgebreide tentoonstelling van Koster was in 1959 te zien in Haarlem; hoog tijd om het bijzondere werk van deze bollenveldenschilder weer te tonen.

Er zijn ruim vijftig werken te zien, afkomstig uit particulier bezit maar ook uit de eigen collectie van Museum De Zwarte Tulp, het Gemeentemuseum Den Haag, Rijksmuseum en Teylers Museum. De tentoonstelling duurt van 16 september 2017 tot en met 29 april 2018.

Anton L. Koster
Vanaf 1890 woonde Anton L. Koster in Haarlem en later in Heemstede. In deze nieuwe omgeving werd Koster gegrepen door de schoonheid van de bloembollenvelden en maakte van het schilderen van dit onderwerp zijn specialisme.

Ieder voorjaar ging Koster met zijn schildersspullen op pad om studies – van soms herkenbare locaties in de Bollenstreek – te maken. Hij gebruikte die studies en schetsen later in zijn atelier als voorbeeld voor grotere schilderijen.

De typisch Hollandse bloembollenvelden werden door Koster op een impressionistische manier vastgelegd met altijd aandacht voor de kenmerkende aspecten van het bollenlandschap: de vaarten, de heggen van elzen en beuken, de schafthuisjes, de rietschelven en de arbeiders die op het land aan het werk zijn.

Tentoonstelling
Op de tentoonstelling zijn naast dertig schilderijen ook twaalf bijzondere zwart-wit pentekeningen van bolgewassen te zien. De pentekeningen zijn sinds de verwerving ervan door Teylers Museum in 1915 nooit meer tentoongesteld.

In het Prentenkabinet worden ook aquarellen getoond en pastels – tekeningen in gekleurd krijt –, een techniek waarin Koster zeer bedreven was.

Opmerking

Hoewel we ons best doen alle informatie op deze site correct en up-to-date te houden, kan het voorkomen dat een activiteit niet (langer) plaatsvindt of een locatie niet meer te bezoeken is. We raden u daarom aan om, indien mogelijk, de informatie via telefoon, e-mail of website te verifiëren.

Locatie Museum de Zwarte Tulp

Locatie
Adres
Grachtweg 2a
PC/Plaats
2161 HN Lisse
Telefoon
0252 417900
E-mail
Website